Milyen fogszabályzót válasszunk?

Kivehető és állandó, láthatatlan és kifejezetten feltűnő fogszabályozók egyaránt léteznek, vannak sínes megoldások is. Mikor melyik az előnyös, és választhat-e valaki szabályozót saját szakállára?

Nyilván mindenki azt szeretné, hogy fogsora tökéletes legyen, az addig vezető út pedig a lehető legkevésbé legyen kényelmetlen és feltűnő, mondjuk csak éjszaka kelljen szabályzót viselnie.

Vagy éppen azt, hogy a szerkezet legyen feltűnő, és színes brackettek (fogra helyezett tappancsok) villogjanak ki a szájból. Azt azonban, hogy egy adott eltérés milyen módon korrigálható, alapvetően csak a fogorvos tudja megmondani.

Fogszabályzó: a fogorvos válassza ki!

„Vannak kivehető és beragasztott, úgynevezett multiband fogszabályozók, ez a két fő típus. Létezik sínes fogszabályozás is, ami alapvetően a kivehetők közé tartozik, viszont az étkezéseket kivéve állandóan hordani kell. Ezeket az átlátszó sínsorozatokat főleg felnőtteknél szokták használni” – mondja dr. Kozma Eszter Réka fogszabályozó fogszakorvos. Hozzáteszi, hogy a gyerekeknél is használt hagyományos kivehető fogszabályozókból – amelyeket jellemzően minimum napi 12 órán át viselnek – is többféle van.

Van olyan, amelyik csak egy állcsonton hat, és olyan is, amelyik kettőn. A lényeg mindig az, hogy a fogorvos az életkornak és a fogazati eltérésnek megfelelően válassza ki, melyik típus hozhatja a legjobb eredményt, és egyáltalán melyiknek az alkalmazására van lehetőség. Váltófogazat esetén, amikor a maradó fogak mellett még tejfogak is vannak, legtöbbször kivehető fogszabályozót alkalmaznak. Maradó fogazatnál már általában beragasztott fogszabályozót használnak, kivehetőt pedig inkább csak előkezelésként a két állcsont helyzetének korrigálására.

Fogszabályzók felnőtteknek

A felnőtteknél alkalmazott beragasztott fogszabályozóknak nagyon sok típusa van, a páciensnek választani inkább azok közül van lehetősége. A brackettek készülhetnek fémből és porcelánból, de akár zafírkristályból és aranyból is. A páciensek kérhetik kívülre és belülre is. Utóbbiak ugyan „láthatatlanok”, viszont sokkal nehezebben tisztíthatók, és a hangképzésben is okozhatnak változást.

Magasabb áruk miatt is inkább felnőtteknél alkalmazzák ezt a típust. Ezek azért drágábbak, mert a külső fogszabályozóval ellentétben itt minden egyes brackett egyedileg készül.

Sínes fogszabályzók

Felnőttkorban gyakran működhet a fogszabályozás átlátszó sínek váltogatásával is. Azt ugyanakkor tudni kell, hogy a sínes rendszerek nem alkalmazhatók minden olyan elváltozásnál, amely multiband készülékkel kezelhető. Magasabb árukat itt is az okozza, hogy egyedileg készülnek, az adott páciens fogsorára tervezve az első síntől az utolsóig. Enni és vízen kívül más folyadékot inni nem lehet bennük, de ezeket leszámítva folyamatosan hordani kell őket.

A síneket általában kéthetente kell váltani. Ez a típus azoknak lehet megfelelő, akik kényelmi vagy esztétikai okokból elzárkóznak a beragasztott megoldásoktól, és vállalják a sínek szinte folyamatos hordását.

További, ajánlott tartalmunk: Fogszabályozás – mikor szükséges?


close