A rossz lehelet okai!

A rossz lehelet gyakran befolyásolja vagy visszájára is fordíthatja a rólunk kialakult kedvező képet. Nem csoda, hogy az üzletek polcai tele vannak rágógumikkal, leheletfrissítő mentolos cukorkákkal és egyéb, a rossz lehelet ellen kínált termékkel. Azonban a legtöbb ilyen árucikk csak átmeneti megoldást nyújt.

Az alábbiakban a rossz lehelet lehetséges okairól lesz szó.

Rossz lehelet miatt orvoshoz fordulni?

A kellemetlen szájszag kínos és szorongást okoz. A legtöbb esetben azonban egy múló problémáról van szó, amit az elfogyasztott ételek okoznak. Ilyenkor megfelelő szájhigiéniával, fogmosással lehet javítani a helyzeten. Amikor már az egyszerű öngondoskodás nem segít, érdemes orvoshoz, fogorvoshoz fordulni, hogy nem egy súlyosabb betegség áll-e a rossz lehelet hátterében.

Vannak olyanok, akik túlaggodalmaskodják a kérdést és úgy gondolják, rossz a leheletük, pedig nem az. Míg mások, akiknek igen kellemetlen a leheletük, nem veszik ezt észre magukon.

Mi okozhat rossz leheletet?

A legtöbb rossz lehelet a szájból eredeztethető, okai a következők:

Ételek

A rossz lehelet oka gyakran valamilyen étel. A hagyma, foghagyma a legismertebb közülük, de más zöldségek és fűszerek is okozhatnak kellemetlen leheletet. A fűszeres és csípős ételek miután felszívódnak, bekerülnek a véráramon keresztül a tüdőben és a kilélegzett levegővel addig okoznak kellemetlen szájszagot, amíg ki nem ürülnek a szervezetből.

Fogászati problémák

A nem megfelelő szájhigiénia fogágybetegségeket okozhat. Ha pedig elmarad a napi fogmosás, az ételmaradékok a szájban kezdenek el bomlani, bomlásukkor pedig különböző kellemetlen szagú vegyi anyagokat bocsájtanak ki. A fogakra tapadó maradékok, de a nyelv felülete is baktériumok melegágya és ezáltal a kellemetlen szagoké is. A rossz lehelet leggyakoribb okai közé tartozik a fogkő és az ínygyulladás, rendszeres fogmosás, fogselymezés, szájvíz-használat segítségével a probléma megelőzhető.

Szájszárazság

A nyál segít megtisztítani a szájat és eltávolítja a kellemetlen szagokat okozó részecskéket. Ennek tükrében, szájszárasság esetén – reggel, vagy valamilyen gyógyszer mellékhatásaként – felléphet a kellemetlen lehelet.

Betegségek

A rossz lehelet oka, mintegy 10 %-ban, nem a szájban keresendő. Bizonyos betegségek, úgymint néhány anyagcserezavar és rákos megbetegedés okozhat rossz leheletet. Kellemetlen szájszag oka lehet a cukorbetegség, vese-vagy májelégtelenség, illetve a reflux betegség. Egyes gyógyszerek – a magas vérnyomás, pszichés zavarok, húgyúti problémákra szedett fajták – szájszárazságot okozva vezetnek a rossz lehelethez, mások a bomlásuk során bocsájtanak ki kellemetlen szagú vegyi anyagokat.

Száj, az orr és a torok kondíciók

A kellemetlen lehelet másik lehetséges forrása az orrjáratok. Rossz lehelet társul például az arcüreggyulladáshoz, a felső és alsó légúti fertőzésekhez, a légzőszervek fekélyeihez.

Dohánytermékek

A dohányzás miatt kiszáradt száj is kellemetlen szagok forrása. A dohányosoknak nagyobb valószínűséggel alakul ki valamilyen fogágybetegség, ami szintén a rossz lehelet forrása.


close