Foghúzás utáni tanácsok

Nem meglepő, ha a foghúzás után a fájdalom egy héten keresztül is jelentkezik. Ez különösen akkor fordulhat elő, ha a gyulladt fogat csak nehezen lehetett eltávolítani.

Mit tilos foghúzás után

A foghúzás után a fogorvostól kapott tampont mintegy 15 percig szorítani kell a fogak között a vérzés elállítása érdekében. Amíg zsibbadás tart, ajánlatos csak folyadékot – lehetőleg szénsavmentes vizet – fogyasztani. Nem szabad a foghúzás helyét szívogatni, vagy öblögetni, mivel az eltávolított fog helyén így nem tud kialakulni az úgynevezett vérdugó. Ezzel később indul be a gyógyulás, s a seb helyén fájdalmas gyulladás alakulhat ki.

A seb mielőbbi gyógyulása érdekében mérsékelni kell a dohányzást, a foghúzás után közvetlenül nem szabad rágyújtani, egy órát legalább várni kell.

Mit szabad foghúzás után

Amint elmúlik a zsibbadás, lehet és kell is enni, de a másik oldalon. A fogmosását sem szabad elhanyagolni, de a foghúzás helye körül óvatosabbnak kell lenni, a szomszédos fogat csak gyengén szabad dörzsölni. A sebet tilos megsérteni, 2-3 napig a szájvizet és a szájzuhanyt is kerülni kell.


close