Érzéstelenítés fogfúrásnál

Fogorvosnál a kezelések legnagyobb részében szükség van helyi érzéstelenítésre, hogy a páciens a kezelés közben ne érezzen fájdalmat. Ezt úgy valósítják meg, hogy a problémás területen lévő érzőidegek vezetőképességét gátolják meg.

Alsó fogak esetében általában vezetéses érzéstelenítést alkalmaznak, mely során, ilyenkor nagyobb területesen zsibbad le az arc, míg a felső fogaknál használt terminális érzéstelenítés csak az adott fogra hat.

Az érzéstelenítő nevével ellentétben nem érzéketlenséget, hanem fájdalommentességet okoz, hiszen a beteg a nyomást, az érintést például változatlanul érzékeli. A különböző szereket injekció formájában juttatják az érzésteleníteni kívánt területre, így az érző idegek 1-2 órára vezetőképtelenné válnak.

Érzéstelenítés előtti tanácsok

Ha fogorvoshoz megyünk, és fennáll a veszély, hogy érzéstelenítésre kerül a sor – például fogtömés vagy foghúzás esetén –, érdemes betartanunk néhány egyszerű szabályt. Egyrészt kora reggeli kezelésre ne menjünk éhgyomorral, a fogorvos előtt és után ne igyunk alkoholt, mert a nagy mennyiségű alkoholfogyasztás elősegíti a lidocain érzékenységcsökkentő hatását.

A kezelés után addig, amíg a zsibbadás tart, nem ajánlott enni, inni is csak óvatosan, hiszen könnyen félrenyelhetünk. A kezelés után az érzéstelenítő helye érzékeny lehet még egy ideig, viszont ha a kezelés után hosszan tartó kellemetlenségeket, fájdalmakat észlelünk, szóljunk orvosunknak.

Érzéstelenítők fajtái, lidocain-allergia

Ha a páciens jelzi, hogy allergiás a lidocainra, érzéstelenítéshez használatos még az epinefrin-hidroklorid és artikain-hidroklorid kombinációja, illetve a bupivacainium chloratum és az anhydricum is.


close