A szájszárazság és a fogszuvasodás

A fogszuvasodásnak számos oka van, ezek közül csak egy a nem megfelelő szájhigiénia. Hajlamosít még rá a nem megfelelő étkezés, a nem megfelelő vitamin- és ásványi anyag ellátottság, genetikai okok, a fogak egyes fejlődési rendellenességei, a fogak elhelyezkedési rendellenességei, illetve a nyáltermelődés zavara is.

A nyáltermelődés csökkenése miatt kialakult szájszárazságról és az ennek következtében kialakult fogszuvasodásról olvashat írásunkban.

Mi okozhat szájszárazságot?

A szájszárazság okai lehetnek a nyálmirigyek gyulladásos betegségei, kivezető csövének elzáródása (fertőzés vagy autoimmun okok miatt: A szájszárazság oka lehet például a cukorbetegség, a Parkinson-kór, egyes gyógyszerek mellékhatása (például vérnyomáscsökkentők, antidepresszánsok, stb.)

A szájszárazság miért hajlamosít fogszuvasodásra?

A nyál szerepe igen fontos, hiszen egy védő filmet képez a fogzománc körül, megakadályozza az ásványi anyagok vesztését a fogzománcból. Emellett antibakteriális hatása van, semlegesen tartja a szájüregi pH-t, és segíti az ételmaradékok leválását a fogfelszínről. A nyáltermelődés zavara következtében a szájüreg pH-ja csökken, tehát savas irányba tolódik el, ez hozzájárul a fogszuvasodáshoz, többek között azért, mert teret nyernek a savas anyagokat előállító baktériumok, kioldódnak a fogzománcból az ásványi anyagok.

A nyáltermelődést helyreállítani csak az esetek egy részében lehet, más esetekben a folyamat progresszíven halad elő a nyálmirigyek folyamatos károsodásával. Ez jellemző például a nyálmirigyek autoimmun gyulladása, a Sjögren-szindróma esetében, de más autoimmun betegségekben is jelentkezhet – például SLE-ben (szisztémás lupus erythematosus), sclerodermában.

Mi a teendő a csökkent nyáltermelődés esetében?

Fontos megvizsgálni, hogy a probléma oka kezelhető, illetve módosítható-e. Ha például gyógyszer mellékhatása okozza, érdemes a gyógyszer cseréjén elgondolkozni, vagy cukorbetegség esetében a szénhidrát anyagcserét megfelelően beállítani. A nyálmirigyek gyulladása esetében is a kiváltó okot kell kezelni.

Ezen kívül fontos az alapos szájhigiénia, azaz naponta két-három alkalommal történő alapos fogmosás, fogselymezés, szájfertőtlenítő használata. A saveróziót minimalizálni kell, tehát az étkezésre nagyon fontos odafigyelni.

Léteznek ma már korszerű fogkrémek és szájvizek is, melyek kifejezetten szájszárazságban szenvedő betegeknek lettek kifejlesztve, sőt nyáltermelődést serkentő gyógyszerek, műnyál is kapható.

Dr. Csuth Ágnes


close