Fogtömés típusai

A fémszínű amalgámtöméseket mára felváltották az esztétikus pótlások. Az amalgám egy 75 százalékos ezüstből és 25 százaléknyi egyéb fémekből álló fémreszelék higannyal alkotott ötvözete.

Az amalgám tömés korábban széles körben elterjedt és népszerű tömőanyag volt, mert viszonylag olcsó, egyszerűbb, gyorsabb elkészíteni, mint az esztétikus tömést, strapabíró és hosszú élettartamú.

Az amalgám tömés hátránya, hogy nem esztétikus, vezeti a hőt és az elektromosságot, valamint egyes nézetek szerint – higanytartalma miatt – mérgező, ezért ma már kevesen élnek vele.

A foghoz való illeszkedése nem tökéletes, így a fog és a tömőanyag közötti mikroszkopikus résekben baktériumok telepedhetnek meg, ami (alá)szuvasodáshoz vezethet.

Esztétikus fogtömések

Az esztétikus pótlások három leggyakoribb típusa a kompozit, kompomer, üvegionomer tömések. A leggyakoribb típus a kompozit, amelyet szokás porcelántömésnek is nevezni jóllehet anyaga műanyag. A kompomer tömés nedvességre érzékeny, melyet főleg tejfogak tömésére és hosszabbtávú ideiglenes tömésekként alkalmazzák csak úgy, mint az üvegionomer tömést. Ez szintén nem-fém tartalmú tömőanyag, melyek kémiailag kitűnően kötődnek a fog anyagához, de kevésbé terhelhető.

Inlay fogtömés

A hagyományos fogtömés helyett lehetőség van előzetesen elkészített betétet előállítani, melyet inlaynek nevezünk. Ez olyan tömés, amelyet a fogtechnikus készít az előkészített üregről vett lenyomat alapján. Szilárd állapotban kerül az üregbe, és ott ragasztással rögzítik. A betéttel kiterjedt foghiányt lehet pótolni, és élettartama jóval hosszabb, mint a töméseké.

A betétek a rágófogak kezelésében kitűnő megoldást nyújtanak a hiányzó fogrész kiegészítésére, a fogak szépítésére. Alkalmazásukkal élethűen utánozható bármilyen fog színárnyalata, egyéni színezettsége. Alapanyagát tekintve készülhet aranyból, kerámiából, és kemény műanyagból (kompozit). A kerámia inlay az egyik legesztétikusabb betét. A porcelán anyaga az, ami a szín és a transzparencia (áttetszőség) szempontjából a legjobb anyag.

Az arany fogtömést lehelet vékonyan lehet elhelyezni, így optimális zárás érhető el. Az arany maga nagyon szövetbarát, a szervezetünk által tolerált anyag. Élettartam szempontjából előnyös alkalmazni.

További cikkünk erről a témáról: Inlay, onlay és overlay fogpótlások


close