Fogkőlerakódás következményei

A lepedék és a fogkő ideális környezetet biztosítanak a különböző baktériumok szaporodásához, amely ínybetegségekhez és fogszuvasodáshoz vezethet. Az alapvető orális egészséghez ezért elengedhetetlen a jó szájhigiénia, amelynek a fogkőképződés megakadályozása is része.

A következőkben a fogkőképződés folyamatával, valamint a fogkőlerakódás káros következményeiről tudhat meg többet.

A fogkő a lepedék megkeményedett, elmeszesedett formája. A fogkő akkor alakul ki, ha a lepedék tartósan a fogakon marad, napokon keresztül nem kerül sor fogmosásra és fogselyem-használatra. A fogkő az ínyvonal felett és alatt egyaránt kialakulhat. A fogkő önmagában közvetlenül nem ártalmas, azonban további lepedékképződést eredményez, és megzavarja a szájhigiéniát is.

Fogkő-eltávolítás

A lepedék rendszeres, alapos fogmosással könnyen eltüntethető, azonban a fogkő eltávolítását csak fogorvos tudja elvégezni. A fogkő eltávolítása során tapasztalható vérzés annak a jele, hogy a fogkő miatt az íny már begyulladt. A fogkő eltávolításával ez a gyulladás megszűnik.

Rendszeres fogmosással és fogselyem-használattal a lepedék lerakódása és a fogkőképződés megelőzhető.

A lepedék is fontos szerepet játszik a fogszuvasodás kialakulásában, mert a benne található egyes baktériumok szacharózt használnak, mely savas környezetet eredményez. Ezek a savak tönkreteszik a fogak kemény szöveteit, különösen a fogzománcot.

A fogkő jelenlétének következményei

A lepedékből kialakuló fogkő még nehezebbé teszi a lepedék eltávolítását, és így melegágya lesz a baktériumoknak. Minél hosszabb ideig marad a lepedék és a fogkő a fogakon, annál nagyobb kárt okoz. Kezdetben egyszerűen csak irritálja az ínyt, amely begyullad a fogínynél és a fog tövénél. Ez az ínygyulladás, mely a fogágy-betegségek legenyhébb formája.

A folyamatos gyulladás miatt a fogak és a fogíny között egyfajta „tasakok” alakulnak ki, amelyekben lepedék, fogkő és baktériumok telepednek meg. Idővel ezek a zsebek egyre mélyebbek lesznek, és egyre több baktérium halmozódik fel bennük. Ezek a mélyebb fertőzések a szövetek és a csontok pusztulásához vezetnek. Ha pedig túl sok csont károsodik, akkor bekövetkezhet a fogak elvesztése is.


close