Bölcsességfog műtét

A bölcsességfog-műtét a szájsebészeten zajlik. Erre a beavatkozásra akkor van szükség, ha fog nem tud tökéletesen előtörni, nincs számára elég hely. A műtétet érzéstelenítésben, vagy altatásban végzik.

Mikor kerül sor bölcsességfog-műtétre?

Bölcsességfog-műtéteket szájsebészeteken végeznek, és erre akkor kerül sor, amikor a fog valamilyen oknál fogva nem tud tökéletesen előtörni, nincs elegendő hely számára.

A beavatkozás

Ezeket a beavatkozásokat egyeztetett időpontokban, előzetes konzultáció után végzik. Egy ilyen kisműtétet mindig megelőzi az alapos fogászati kivizsgálás, panorámaröntgen-felvétel készítése, amin a páciens összes foga, így az eltávolításra kerülő bölcsességfogak is megfigyelhetőek.

A beavatkozás általános érzéstelenítésben történik (például: Lidocainnal vagy Ultracainnal) , emellett használhatnak még bódítást, esetleg altatásban is történhet a műtét. Az altatásban végzett beavatkozás alkalmával akár mind a négy bölcsességfogat el lehet távolítani. Oldalanként általános érzéstelenítésben is kivehető az alsó és a felső fog is.

Azonban nem szabad elfelejteni, akár altatásban, akár általános érzéstelenítésről van szó, az utófájdalom mindkét esetben ugyanakkora, és arcduzzanattal is jár.


close