Fogzománc ápolása

Orvos válaszol rovat
Kedves Doktornő!

Kislányom 2,5 éves. A hétvégén a felső fogsorán a középső két fogáról lepattant a fogzománc. (Nem esett el, nem ütötte be.) Voltunk fogorvosnál, aki azt mondta hogy fejlődési rendellenesség, nála tömni nem lehet.
Kérdésem lenne, hogy a továbbiakban mire figyeljünk, vagy hogy tudjuk-e gátolni a folyamatot, illetve lehetnek-e további következményei.
2012. 01. 25. | 20:16

Kedves Kérdező!
Leglényegesebb a helyes táplálkozás betartása, a szénhidráttartalmú élelmiszerek lecsökkentése. Cukorka, cukros tea fogyasztását kerülni kell, minél kevesebb édességet egyen a kislánya. A chipsz, keksz lepedéket képeznek a fog felszínén, ezért fogyasztásuk után fontos a fogmosás. Folyadékként is a cukormentes italok javasoltak.
A fogmosást mindig a szülő fejezze be, állandóan dicsérve a gyermeket, hasznos, ha látja, hogy a felnőttek is rendszeresen ápolják fogaikat. Javaslom még zománcvédő fogkrém használatát, amely a kezdeti szuvasodást megállíthatja és segíti a fog remineralizációját. Ha a kislánya már megszokta a rendelői környezetet, kis ideig nyitva tudja tartania száját, a rendelőben is lehetséges a fog ecsetelése.

Orvosszakértő 2012. 01. 28. | 14:34
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close