Fogimplantátum – mikor indokolt?

Egyre többen választanak fogbeültetéses fogpótlást. Az eljárás népszerűsége érthető: hosszú távú, kényelmes és esztétikus megoldást nyújt, lelassítja a csontvesztést, és megőrzi a közeli fogszövetek egészségét.

A fogászati implantációt részlegesen vagy teljesen foghiányos pacienseknél alkalmazzák, (legyen az sérülés, betegség vagy fejlődési rendellenesség következtében kialakult foghiány), az esztétikai hiányosságok pótlása céljából.

Fogbeültetés során titániumból készült mesterséges foggyökeret ültetnek az állkapocsba: amint az implantátum beépült a csontszövetbe, ugyanúgy működik, mint a saját fog.

Fogbeültetés kizáró okai

Implantáció minden olyan foghiányos esetben szóba jöhet tehát, amikor a procedúrát kizáró okok nem merülnek fel. Kizáró ok lehet, ha az állcsont nem alkalmas az implantátum befogadására, mert gyengébb minőségű vagy nem elegendő mennyiségű (ez utóbbi esetben csontpótlás végezhető), vagy a környéki lágy részeken tapasztalható kóros elváltozás.

Ellenjavallt a műtét, ha a paciens ellátatlan fogászati problémákkal (kezeletlen fogszuvasodás, fogbetegség), rossz állapotú fogművekkel (koronák és hidak) vagy rossz szájhigiénével rendelkezik, mindaddig, amíg előbb ezeket a problémákat nem orvosolják.

Nem javasolják az eljárást daganat miatt sugárkezelésen átesett páciensek esetében sem. Nem végezik el továbbá terhesség esetén, valamint ha súlyos vérzékenység vagy erősen legyengült általános egészségi állapot, nagyon erős dohányzás, nem karbantartott cukorbetegség, a csontanyagcsere zavarai, azonosítatlan eredetű arcfájdalmak állnak fenn.

További, ajánlott tartalom: Implantátum beültetése előtt


close