Ínysorvadás

Az ínsorvadás az íngyulladás súlyosabb formája. Az ínygyulladás egy gyakori és enyhe típusú ínybetegség, amely irritációt, lobos nyálkahártyát okoz. Előfordulhat, hogy annyira enyhe fokú az ínygyulladás, hogy semmilyen panaszt nem okoz. Azonban mégis komolyan kell venni és kezelni, mert súlyosabb esetben ínysorvadáshoz és a fogak elvesztéséhez vezethet.

A következőkben tájékozódhat az ínysorvadás tüneteiről, szövődményeiről és kezelési, megelőzési lehetőségeiről.

Az ínysorvadás okai

Az ínysorvadás elsődleges oka a rossz szájhigiénia, amely lepedékképződéshez vezet. A lepedék egy baktériumokból képződő láthatatlan, ragadós réteg a fogakon. A lepedék akkor képződik, ha a szájban található baktériumok kölcsönhatásba lépnek keményítő- vagy cukortartalmú ételekkel.

Ha a lepedék 2-3 napnál tovább marad a fogakon, akkor az ínyszélnél megkeményedik és fogkő alakul ki. A fogkő viszont megnehezíti a lepedék eltávolítását. A fogkövet fogmosással és fogselyemmel nem lehet eltüntetni.

Minél hosszabb ideig marad a lepedék és a fogkő a fogakon, annál jobban ingerli a fogínyt. Idővel az íny megduzzad, és könnyen vérzik.

Az ínysorvadás tünetei

  • lágy, duzzadt íny
  • érzékeny íny
  • fogíny visszahúzódása a fognyakról
  • gyakori vérzés fogmosás vagy fogselyem használata közben
  • barnásvörös íny
  • rossz lehelet

Az ínysorvadás szövődményei

A kezeletlen ínysorvadás olyan fogínybetegségekhez vezethet, amely a mélyebb szöveteket és a csontot is érinthetik, és súlyos esetben a fogak elvesztésével járhat.

Az ínysorvadás kezelése

Azonnali kezeléssel az ínysorvadás tünetei visszafordíthatók, és megakadályozható komolyabb ínybetegségek kialakulása és a fogak elvesztése.

A fogorvos először eltávolítja a lepedéket és a fogkövet a fogakról, majd útmutatást ad a napi fogápolási rutin kialakítására vonatkozóan. Legalább naponta kétszer mossunk fogat, és használjunk mindennap fogselymet. Használjunk antiszeptikus szájöblítőt. Szükséges a későbbiekben a rendszeres fogászati ellenőrzés is.


close