Gyökérkezelés

A gyökérkezelés olyan fogászati eljárás, amelynek célja a súlyosan rossz állapotban lévő vagy gyulladt fogak megmentése. A gyökérkezelés során a fogbélüreg tartalmát (ideget és a pulpát) eltávolítják, megtisztítják, és olyan anyaggal tömik be, amely tartós zárást biztosít. Kezelés nélkül a fog körüli szövetek is megfertőződhetnek, eltályogosodhatnak.

Az alábbi cikkből megtudhatja, hogy mikor válik szükségessé a gyökérkezelés, és hogyan zajlik maga az eljárás.

Miért van szükség gyökérkezelésre?

Amikor a fog idegszövete vagy a fogbél-üreg megsérül, letörik, baktériumok kezdenek szaporodni belsejében. A baktériumok és más korhadt törmeléket fertőzést és tályogokat okozhatnak. A kezeletlen fertőzés – amely a fog egészét érintheti, egészen a foggyökérig – a tályogokon túl egyéb súlyos tünetekhez vezethetnek, úgymint:

  • Duzzanat, amely átterjedhet az arc, a nyak és a fej egyéb területeire is.
  • Csontvesztés a foggyökér csúcsánál.
  • A fog gyökércsúcsánál olyan gyulladás lesz, hogy kialakul egy gennyes terület, ami nem tud kiürülni.

Mikor elengedhetetlen a gyökérkezelés?

Előfordul, hogy akkor is gyökérkezelésre van szükség, ha nem utal erre semmi. Azonban vannak kellemetlen és fájdalmas tünetek is. A leggyakoribbak a következők:

  • Erős fájdalom rágás vagy nyomás esetén.
  • A fog túlérzékeny, fájdalommal reagál a hidegre, melegre.
  • Elszíneződött, sötét fogak
  • Az íny megduzzad és érzékeny.
  • A tartós vagy visszatérő kiütés az ínyen.

Hogyan zajlik a gyökérkezelés?

Mindenekelőtt röntgenfelvételt készítenek a fogról, azt vizsgálják, hogy van-e fertőzésre utaló jel a környező csonton. A fogorvos ezután helyi érzéstelenítést használ

Ezt követően megkezdődik a fúrás, miután eltávolítja a szuvas részeket, idegszövetet és az ehhez kapcsolódó törmelékeket. A gyökércsatornákat kis spirálszerű tűvel tisztítja meg a fogorvos.

Előfordulhat, hogy miután kitisztította a fogbél-kamrát és a gyökércsatornákat, néhány napig nyitva hagyja a területet, hogy a felgyülemlett váladék ki tudjon ürülni. Másik lehetőség, hogy egy ideiglenes gyógyszeres tömés kerül a megtisztított területre, hogy abba szennyező anyag – élelmiszer, nyál – ne kerülhessen.

Néhány nap múlva a gyökércsatorna teljes hosszában elkészül a végleges tömés, valamint a korona is.

További ajánlott cikkünk ebben a témában: mit tegyünk, ha fáj a fogunk gyökérkezelés után?


close