Szájvíz használata

Fontos tudnunk, hogy a szájvizek két nagy csoportját különböztethetjük meg: terápiás célúakat – melyek speciális problémákra valók – és azokat, melyeket mindennapi használatra ajánlanak.

Azt is célszerű szem előtt tartanunk, hogy a szájvízek a fogápolás jó kiegészítői, de nem helyettesítik a fogak mechanikus mindennapi tisztítását – a fogmosást.

Ha valamilyen komolyabb szájüregi problémától szenvedünk – fekély, ínygyulladás, szájszárazság – mindenképpen érdemes valamilyen típusú szájvizet – terápiás szájöblítőt – használni, ami hatékony segítséget nyújthat a mindennapi szájápolás mellett. Ezekben erősebb hatóanyagok vannak, melyek segítenek a probléma meggyógyításában.

Amennyiben viszont egy mindennapi használatra valót szeretnénk alkalmazni, a megelőzés – fogszuvasodás, fogkőképződés, ínygyulladás – miatt, először mindenképpen forduljunk fogorvosunkhoz, hiszen ő tisztában van szájápolásunkkal és tudja, hogy szükségünk van-e mindennapi szájvízre, milyen típusra és milyen gyakorisággal. A problémák megelőzésére szolgálók mellett elérhetőek zománcvédő, eróziógátló, fogfehérítő készítmények is.

Szájvíz és fogszabályzó

A szájvíz használata kimondottan előnyös lehet fogszabályozóval, koronával, implantátummal rendelkezőknek, vagy azoknak, akik valamiért nem tudják kellő alapossággal megtisztítani fogaikat.

Szájvíz fluoridtartalma

Vásárlás előtt mindenképpen tájékozódjunk a fluoridtartalomról, a hatóanyagokról, valamint az alkoholtartalomról. A túlságosan magas fluoridbevitel ugyanis káros lehet.

A gyengébb típusú szájvizek alkalmasak mindennapi használatra, ezekben a fluoridtartalom is csökkentett: 150-200 ppm, ám ezek használatát sem szabad túlzásba vinni. Az erősebbekkel pedig nem szabad mindennap öblíteni. Hat éves kor alatt pedig semmiképpen nem javasolt a szájvíz, az életkori ajánlás ebben az esetben 12 éves kor.


close