Fogfájás ellen

Fogfájás ellen használhatnak a fájdalomcsillapítók, ám tudnunk kell, csak ideiglenesen múlhat el a fájdalom. Érdemes fogorvoshoz menni, hogy kiderüljön a valódi ok.

A következőkben felsoroljuk a lehetséges fogfájás-csillapítási módokat, gyógyszeres és természetes lehetőségeket.

Milyen fájdalomcsillapítót érdemes bevenni?

Mit tehetünk fogfájás ellen, a fájdalom csillapítása érdekében mit vegyünk be? A válasz a gyakori kérdésre: ami hat, meg ami van otthon. Nagyon sokféle fájdalomcsillapítót lehet vásárolni a patikákban, és szinte mindegyike alkalmas a fog eredetű fájdalom csillapítására is.

Azonban nem vagyunk egyformák, és nem mindenkire ugyanúgy hatnak ezek a gyógyszerek nem beszélve arról, hogy nagyon sok ember érzékenyen reagál bizonyos gyógyszerkészítményekre, amit szintén figyelembe kell venni.

A fogorvosok, szájsebészek leggyakrabban a Cataflam, vagy Fortedol nevezetű gyógyszereket szokták felírni a fájós fog csillapítására, azonban ezek vénykötelesek. Régóta ismert fogfájás csillapító gyógyszer a Demalgon és az Algopyrin, ezek azonban már szintén csak receptre kaphatóak.

Mit tehetnek a várandósok?

Akikre igazán oda kell figyelni, azok a várandós kismamák. Őket sem kíméli a fogfájás, és náluk fokozottan ügyelni kell, mit is vesznek be, hiszen az kihatással lehet magzatuk fejlődésére.

Figyeljünk a fájdalomcsillapítók használatára, nem kell teljesen lemondani róluk még terhesen sem. Érdemes a gyógyszermentes kezeléseket kipróbálni, azonban kialakulhatnak olyan helyzetek, amikor már elviselhetetlen a fogfájdalom, és mással nem lehet csillapítani.

Számukra a paracetamol tartalmú készítmények javasoltak fogfájásra, fejfájásra, de akár láz csillapítására is. Itthon ebbe a csoportba sorolható a Panadol, a Mexalen, az Efferalgan, Saridon és a Ben-u-ron. Mérsékelt használatuk nem jelent kockázatot a terhesség alatt, ugyanakkor ezekből is csak akkor érdemes bevenni, ha feltétlenül szükséges.

A másik ilyen esetlegesen szóba jövő készítmény az Algopyrin. A terhesség első három hónapja alatt, illetve az utolsó hat hétben nem ajánlott a szedése, a köztes időszakban azonban csak orvos írhatja fel láz- és fájdalomcsillapítás céljából.

Itt is be kell tartani az orvos utasításait és a pyrinekre érzékeny személyek ezt nem alkalmazhatják.

Természetesen a legelővigyázatosabban akkor járnak el a kismamák, ha ilyen esetekben konzultálnak nőgyógyászukkal, hiszen ő ismeri a kismama leleteit, kórtörténetét.

Természetes módszerek fogfájás ellen

A gyógyszerek bevétele előtt érdemes kipróbálni a legegyszerűbbeket, mint például az alapos fogmosást, hideg vizes borogatást, esetleg jegelést, amit kívülről a fájdalmas területre kell helyezni, de előtte érdemes konyharuhába vagy törölközőbe betekerni, hogy ne közvetlenül az arcunkra tegyük a jeget.

És ami a legfontosabb, minél hamarabb keressünk fel egy fogorvost, aki segíteni tud fájós fogunkon. Ma már nagyon sok helyen hétvégén is van ügyelet, és nem szabad arra várni, hogy majdcsak elmúlik a fájdalom. Az ok, amitől megfájdult, nem szokott elmúlni, maximum csak ideiglenesen, és a fájdalom újra jelentkezik.

A fog pedig egyre rosszabb állapotba kerül, amivel romlanak az esélyei a megtarthatóságát illetően.


close