Nyelvtisztítás

A rossz lehelet gyakran akkor jelentkezik, ha nem vigyázunk megfelelően szánk egészségére. A szájban lerakódó baktériumok és élelmiszerdarabok eltüntetése szempontjából nagyon fontos a rendszeres fogmosás és a fogselyem használata, azonban a nyelvünket is tisztítani kell.

A következőkben a nyelvtisztításról és a nyelvtisztításhoz szükséges eszközökről olvashat.

A nyelvtisztító egy olyan szájhigiéniai eszköz, amellyel a nyelv megtisztítható a rárakódott baktériumoktól, élelmiszermaradéktól, gombáktól és a nyelven lévő elhalt sejtektől. A nyelven megtelepedő baktériumok és gombák számos szájproblémát és egyéb egészségügy problémát okoznak. Az elpusztuló baktériumok illékony kénvegyületekké alakulnak, amely a rossz leheletet okozza.

Hogyan használjuk a nyelvtisztítót?

Mikroszkóppal szemlélve a nyelv úgy néz ki, mint egy bozontos szőnyeg. Több millió kis szál található rajta, amelyek közé könnyen beékelődhetnek a baktériumok és az élelmiszerdarabok. Ezek eltávolításához használjunk rendszeresen puha sörtéjű fogkefét, vagy egy rugalmas nyelvtisztítót. Egyes fogkeféken a sörtével ellentétes oldalon kialakítottak nyelvtisztítót is erre a célra. Használat előtt alaposan tisztítsuk meg. A nyelvtisztítóval nyúljunk hátra a nyelvünkön addig, ameddig öklendezés nélkül tudunk, ugyanis a baktériumok általában a nyelv hátsó részén telepednek meg. A szájvíz használata is nagyon fontos a megfelelő szájhigiénia érdekében.

Kevés a nyelvtisztításra vonatkozó kutatás, de feltehetően a nyelvtisztító használata a rossz lehelet megelőzése vagy kezelése szempontjából hatásosabb, mint ha egyszerűen csak fogkefével tisztítanánk meg a nyelvünket. A nyelvtisztításnak az általános szájhigiéniai gyakorlat részévé kell válnia.

A szájhigiénia alapelvei

  • Minden étkezés után mossuk meg a fogunkat és tisztítsuk meg a nyelvünket.
  • Legalább naponta egyszer használjunk fogselymet.
  • Igyunk elegendő vizet, hogy megelőzzük a száj kiszáradását, amely rossz leheletet okozhat.
  • Rendszeresen ellenőriztessük fogainkat fogorvossal.

close