A fogzománc vesztése megelőzhető?

Ha a szájüreg pH-értéke 5,5 alá süllyed, a savas kémhatás hatására megnő a fogzománc elvesztésének kockázata.

Az alábbiakban részletesen olvashat a fogzománc kopásának okairól, tüneteiről, illetve megelőzéséről.

A fogzománc elvesztésének okai

A fogzománc elvesztése (fogerózió) a zománcréteg és bizonyos savas tartalmak közvetlen érintkezésekor következhet be. Ennek oka, hogy savas kémhatású közegben a fogzománcot erősítő ásványi anyagok könnyebben kioldódnak. Kezdeti stádiumban a folyamat még visszafordítható, de ha a károsodást okozó tényező jelenléte nem mérséklődik, az akár a fog elvesztését is okozhatja.

A fogazat kiegyensúlyozott táplálkozás esetén is számtalan savas tápanyaggal kerül kapcsolatba. A zöldségek és gyümölcsök például magas savtartalmúak. A citromsav nem csak a citrom alkotóeleme, megtalálható többek között a paradicsomban, a burgonyában, a narancsban, vagy a kiviben is. Savforrás az ecet és a belőle készített öntetek, mártások és savanyúságok, például a mustár. A fogzománc elvesztése szempontjából különösen kockázatos a gyümölcslevek és a szénsavas üdítők fogyasztása, amelyekhez cukrot és savakat adnak. A tejtermékek tejsavat, a borok borkősavat tartalmaznak, ezért túlzott fogyasztásuk károsíthatja a fogak zománcrétegét. Egyes gyógyszerek – például a szalicilátok -, is csökkentheti a szájüreg pH-értékét.

A fogerózió jelei

Az erózió kezdeti szakaszában a páciens nem tapasztal fájdalmat, viszont a fogai szemmel láthatóan fénytelenebbé válnak. A zománc szerkezete megváltozik, puhább lesz. A kopás során mélyedések, barázdák képződnek a fogak felszínén. A fogzománc károsodása problémát jelenthet az étkezések alatt, mert a sérült rész érzékenyen reagálhat bizonyos ételek, italok fogyasztására. A fájdalom mellett a fogerózió következményeként a fogak sárgás elszíneződése tapasztalható.

A fogerózió megelőzése

A fogzománc élettartamának megnövelése érdekében nem kell és nem is szabad lemondani a savtartalmú tápanyagokról. Gyümölcslevek fogyasztása esetén célszerű szívószálat alkalmazni, mert így csökkenthető a fogak és a savas tartalom érintkezési felülete. Érdemes elkerülni a lassú kortyolgatást, vagy a nedű szájban való öblögetését.

Az étkezéseket mindig ajánlott a száj kiöblítésével zárni, mert a víz felhígítja a savakat, amelyek így kevesebb kárt tudnak okozni a fogzománcban. Hasonló okokból célszerű az étkezéseket követően sajtot fogyasztani, amely megszabadítja a fogakat a savas lerakódásoktól. A szájüreg optimális pH-értékének helyreállításához érdemes evés után cukormentes rágógumit rágni, amely fokozza a nyálelválasztást.

Nem szabad közvetlenül az étkezést követően fogat mosni, mert ilyenkor a fogzománc puhább. Legalább egy órát kell várni ahhoz, hogy a fogkefével való dörzsölés ne fokozza a kopási folyamatot. Ennyi idő szükséges ugyanis a nyálban található foszfor és kalcium számára, hogy elősegítsék a zománc regenerálódását. A fogak egészségének megőrzése érdekében a gyógyszertárakban és a drogériákban kapható erózióvédő készítmények (szájvizek, fogkrémek) közül lehet válogatni, amelyek mindennapos rendszeres használat esetén csökkentik a fogzománc kopásának mértékét.


close