Barázdazárás

A barázdazárást gyermekkorban az egészséges őrlőfogakon végzik a fogszuvasodás megelőzése érdekében. Az eljárás nagymértékben csökkenti a gyermekek fogának romlását.

Az őrlőfog rágófelszínén található barázdák egyénenként változó mélységűek. A barázdákban megtelepedhetnek a baktériumok, ugyanis a fogkefe szálai ide nem érnek el. A barázdákban megtelepedett baktériumok fogszuvasodást okoznak. A barázdákból kiinduló fogszuvasodás megelőzésének egyik módja, ha speciális mázzal töltik fel a fogakat. Ezt nevezzük barázdazárásnak.

A barázdazárás egy teljesen fájdalommentes, hatékony, biztonságos és viszonylag olcsó módja a gyermekkori fogszuvasodás megelőzésének. Az eljárás részben megelőzi, és nagymértékben csökkenti a gyermekek fogának romlását. A barázdazárást előzetes vizsgálat után javasolhatja a fogorvos. A barázdazárást egészséges fogon, hat hónappal a fog áttörése után ajánlott elvégezni. Félévente ajánlatos ellenőrzésre menni, így a fogorvos az újonnan áttört fogakon is elvégezheti a barázdazárást, valamint ellenőrizheti, vagy szükség esetén cserélheti a régi barázdazárásokat.


close