Fogászati problémák

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!

Panaszom a következő lenne:
Fogorvosnál voltam a mai napon, és tömött egy szuvas fogamat. Az előző tömésnél nem kértem érzéstelenítőt, mivel korábban másik orvosnál nem járt fájdalommal szuvas fogam kezelése, viszont ez utóbbi igen. Okulván ez utóbbi fájdalmas kezelésből, most érzéstelenítőt kértem, de a fúrás ugyanolyan fájdalmas volt. (Laikusként úgy gondolom, hogy mikor ideghez ért akkor érezhettem.) Ez egy alsó hátsó fog volt, majd nekiállt fent egy régi amalgám tömést kicserélni az én kérésemre, esztétikai okokból. Mivel szintén fájdalmat éreztem, megkérdezte, adjon-e "szurit", de mivel az előző is fájt, nem kértem. Természetesen ennél is nagyon megszenvedtem! Közben meg kellett szakítania a munkáját, ezért feltett egy ideiglenes tömést, és két nap múlva fogja befejezi. Viszont most az a problémám, hogy azóta (kb. két óra telt el) kocogtatásra, rágás hatására nyilalló fájdalmat érzek, és a kezelt fogamra korábban nem volt semmilyen panaszom.
Kérdéseim, fájhat-e azért fúrás közben, mert ideget érint, és ha igen, miért nem hat az érzéstelenítő? Illetve az ideiglenes tömés mennyire védi a fogamat a kórokozók ellen? Továbbá, természetesen a fő kérdés, mitől fáj a fogam?

2011. 05. 10. | 18:17

Kedves Vera!
A szuvasság eltávolításával járó fájdalom az üreg mélységétől függ, nem a fogorvostól. Valószínűleg a korábbi alkalmakkor a szuvasság kiterjedése kisebb volt. Az alsó fogak(főleg őrlők) érzéstelenítése vezetéses érzéstelenítéssel történik, ilyenkor az érzéstelenítő oldatot a fogak ellátását biztosító ideg közelébe juttatjuk, hatására a fogak, a nyelv fél oldala és az orca zsibbad el ezen az oldalon. Mivel az oldatot elég mélyre kell befecskendezni, ez kellemetlenséggel jár. Sajnos néha tapasztaljuk, hogy az alsó fogak érzéstelenedése nem mindig tökéletes, a beteg fájdalomról panaszkodik. A felső fogak érzéstelenítése az adott fog mellett történik, hátsó fogak esetében szinte fájdalommentesen, ezért legközelebb nyugodtan kérjen érzéstelenítést. Mély szuvasság eltávolításakor a fogat mechanikai trauma is éri, ezért léphet fel érzékenység, ami néhány napig is eltarthat. Próbálja meg kímélni fogát, rágáshoz a másik oldalt használja. Az ideiglenes tömés akár 2-3 hétig is maradhat a fogban, ez idő alatt tud a fogbélüreg közelében a dentin regenerálódni.

Orvosszakértő 2011. 05. 12. | 12:47
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close